Αρχική / Blog
Ποια είναι τα καθήκοντα του πατέρα της νύφης, πριν, κατά τη διάρκεια & μετά τον γάμο;

Ποια είναι τα καθήκοντα του πατέρα της νύφης, πριν, κατά τη διάρκεια & μετά τον γάμο;

Για τον μπαμπά, εκείνον που πάντα στήριζε το κοριτσάκι του, ήρθε η ώρα που θα το παραδώσει στα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου στο σύντροφό του, το άτομο που από εδώ και στο εξής αναλαμβάνει να την προσέχει και να την αγαπά χωρίς δεύτερες σκέψεις και ιδιοτέλειες.  

Οι ευθύνες σταματούν εδώ, στα σκαλιά; Όχι βέβαια. Πάμε να δούμε τις σημαντικότερες υποχρεώσεις του μπαμπά πριν, κατά τη διάρκεια & μετά τον γάμο.


Καθήκοντα Πριν τον Γάμο

Οικονομική υποστήριξη (εάν είναι δυνατό)

Τα παλαιότερα χρόνια, παραδοσιακά, τα έξοδα του γάμου τα αναλάμβανε η οικογένεια της νύφης και δη ο πατέρας. ΟΚ, τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν και πλέον τα περισσότερα ζευγάρια αναλαμβάνουν μόνα τους το κόστος του γάμου. Παρ’ όλα αυτά, πατέρα, κανείς δε θα αρνηθεί την συνεισφορά σου. Έστω κι αν αυτή είναι ένα περιφερειακό συστατικό του γάμου, όπως ο ανθοστολισμός , η ζωντανή μουσική  ή ο φωτογράφος

Φυσικά, η συνδρομή σου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσθέσει πίεση στα ζευγάρια. Μην ξεχνάς ότι ο γάμος είναι η γιορτή του ζευγαριού, όπως εκείνο την έχει ονειρευτεί. Κάνε την κίνηση και άσε το σχεδιασμό στην κόρη σου.

Γνωριμία με τα πεθερικά

Αν δεν έχετε γνωριστεί ακόμα με τους γονείς του συντρόφου της κόρης σας, τώρα είναι η ώρα!

Δε χρειάζεται να περιμένετε άλλο, αλλά ούτε από άλλους να πάρουν την πρωτοβουλία. 

Συζητήστε το με την κόρη σας και προγραμματίστε μία συνάντηση, ένα γεύμα στο σπίτι ή έξω όλοι μαζί. Φροντίστε η συζήτηση να έχει χαλαρό ύφος, χαμόγελα και χιούμορ. Οι σοβαρές συζητήσεις δε χωράνε στην πρώτη γνωριμία. Μπορούν να περιμένουν.


Διοργανώστε ένα εορταστικό δείπνο

Έχεις ακούσει για τον πρόγαμο; Ενημερώσου για το έθιμο το οποίο συναντάται στην Κρήτη, κυρίως από το σόι της νύφης. ΟΚ, δεν είπαμε να καλέσετε 100 άτομα. Μπορείτε όμως να διοργανώσετε ένα γιορτινό βήμα μερικές ημέρες ή εβδομάδες πριν το γάμο, προκειμένου να γνωριστούν τα σόγια μεταξύ τους, να συσφιχθούν οι σχέσεις και η δεξίωση του γάμου να εξελιχθεί σε αληθινό γλέντι!


Επίλεξε το κατάλληλο κοστούμι

Εάν σκέφτεσαι ότι έχεις εκείνο το σακάκι που φόρεσες το χίλια εννιακόσια ενενηντακάτι και δε χρειάζεται να ψαχτείς για το τι θα φορέσεις την ημέρα του γάμου, είσαι λάθος. 

Είτε έχεις φορτώσει μερικά κιλάκια παραπάνω, είτε το κοστούμι είναι αρκετά ντεμοντέ, είτε είτε είτε, ξεκόλλα! Η κόρη σου παντρεύεται! 

Ξεκίνα να ψάχνεσαι τουλάχιστον έναν με δύο μήνες πριν το γάμο. Πρόσεξε όμως να μην ξεφύγεις από το ύφος του γάμου. Δεν πρέπει να είσαι ούτε πολύ χαλαρά, ούτε όμως και να κλέβεις την παράσταση. Πριν προχωρήσεις στην τελική επιλογή, ρώτα την κόρη σου. 😉


Βοήθησε στις διαπραγματεύσεις

Μπορεί παραπάνω να σου φορτώσαμε αδίκως μερικά κιλάκια και να στεναχωρήθηκες. Όμως ήρθε η ώρα να σου πλέξουμε και λίγο το εγκώμιο! Ω πατέρα εσύ, ως ο πιο έμπειρος, που έχεις φάει τη ζωή με το κουτάλι, βοήθα τα τέκνα σου –σε περίπτωση που το ζητήσουν βέβαια- στις διαπραγματεύσεις με τους χώρους δεξίωσης  ή πιθανόν και κάποια άλλη κατηγορία επαγγελματία γάμου. Η βοήθεια σου ίσως είναι ανεκτίμητη σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.


Να είσαι ήρεμος 

Γνωρίζεις καλά ότι η οργάνωση γάμου είναι μία δαπανηρή, χρονοβόρα & αγχωτική διαδικασία.

Σαφώς το Nametheday ήρθε να αλλάξει τα πράγματα και να κάνει τη διοργάνωση του γάμου απλή και διασκεδαστική. Τα μοναδικά εργαλεία γάμου  είναι εδώ για να λύσουν τα χέρια των ζευγαριών.

Σε κάθε περίπτωση εσύ, ως πατέρας της αγχωμένης νύφης, πρέπει να παραμείνεις ήρεμος και να εκπέμπεις σιγουριά (ότι όλα θα πάνε καλά) και ασφάλεια.


Καθήκοντα κατά τη διάρκεια του γάμου

Ξεκίνησε την ημέρα με ένα “δώρο”

Σαφώς ένα δώρο πάντα χαρίζει χαμόγελα. Ωστόσο αυτή η ημέρα δεν έχει υλικές απαιτήσεις.

Θυμάσαι εκείνο το τραγούδι που τραγουδούσατε όταν ήταν μικρή; Ή το αγαπημένο της πρωινό που έφτιαχνες; Κάνε την κίνηση σου και χάρισε της την πρώτη συγκίνηση σε μία από τις σημαντικότερες ημέρες της ζωής της. 


Χάρισε της ένα κομπλιμέντο

Τα γράφουμε, γιατί μερικές φορές τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Η κόρη σου σήμερα παντρεύεται, έχει ξυπνήσει μέσα στο άγχος. Φρόντισε με το που θα τη δεις να της θυμίσεις πόσο όμορφη είναι, πόσο υπερήφανος είσαι και πως όλα θα πάνε καλά. Χαμόγελο και ζεστή αγκαλιά, τα βασικά συστατικά για το πρωινό εκείνο.


Συνόδεψε την κόρη σου προς το γαμπρό

Είτε μόνος, παραδοσιακά, είτε με κάποιον αδερφό, είτε ακόμα σύσσωμη όλη η οικογένεια.

Πάρε την κόρη σου από το χέρι και οδήγησε την, με αργό και σταθερό βήμα –μη φάει καμιά τούμπα με τα τακούνια- προς τον γαμπρό. Ο αργός ρυθμός θα δώσει την ευκαιρία και στους φωτογράφους και τους καλεσμένους να απαθανατίσουν αυτές τις συγκινητικές στιγμές.

Φτάνοντας, μην ξεχάσεις να αγκαλιάσεις την κόρη σου και να δώσεις μια ευχή στον γαμπρό και στο νέο ζευγάρι.


Μην ξεχάσεις την πόζα!

Η τελετή τελείωσε και το ζευγάρι μόλις βγήκε από την εκκλησία ή το δημαρχείο.

Ήρθε η ώρα για τις αναμνηστικές, οικογενειακές φωτογραφίες. Μην τυχόν και σε ψάχνουμε.


Διαβάστε επίσης:

Γιατί να φτιάξω wedding website για τον γάμο μου;



Χόρεψε με την κόρη σου

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές είναι φυσικά ο χορός πατέρα-νύφης. Οδήγησε την κόρη σου στη σκηνή και χάρισε της ένα βαλς ή ένα μπλουζ. Μπορείς βέβαια πάντα να πρωτοτυπήσεις και να της χαρίσεις έναν πιο funky ή ιδιαίτερο χορό. Γιατί όχι;


Βοήθα το ζευγάρι με τις πληρωμές

Σίγουρα αυτή η ημέρα είναι γεμάτη υποχρεώσεις. Μπορείς να διευκολύνεις το ζευγάρι και να αναλάβεις κάποια διαδικαστικά θέματα, όπως η πληρωμή του κέντρου , του φωτογράφου , της wedding planner .


Καθήκοντα μετά τον γάμο

Ανάλαβε τη “χαρτούρα”

Σε περίπτωση που ο γάμος είναι θρησκευτικός τότε υπάρχει ένα βηματάκι ακόμα για την επικύρωση του. Βοήθα το ζευγάρι, που μπορεί από την επόμενη ημέρα κιόλας να έχει προγραμματίσει το γαμήλιο του ταξίδι, ή να έχει τέλος πάντων ανάγκη για ξεκούραση, και ανάλαβε τα γραφειοκρατικά εσύ. Εάν παντρεύονται με πολιτικό γάμο  τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο απλά, ωστόσο μπορεί πάλι να προκύψουν κάποιες υποχρεώσεις.


Ευχαρίστησε τους συγγενείς

Μερικοί συγγενείς σας μπορεί να έκαναν ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να παρευρεθούν. Μην τους ξεχάσεις την επόμενη ημέρα. Ευχαρίστησέ τους, διοργανώνοντας ακόμα και ένα χαλαρό γεύμα στο σπίτι. 


Επειδή αυτό το άρθρο πιο εύκολα θα φτάσει στην κόρη παρά στον πατέρα, νύφη φρόντισε να το προωθήσεις γρήγορα στον μπαμπά. Φορ γιορ ίνφο βρε αδερφέ! 

Βίον Ανθόσπαρτον και βουρ για εγγονάκια!



Διαβάστε επίσης:


Γιατί να φτιάξω wedding website για τον γάμο μου;

Όλες οι τάσεις στα νυφικά για το 2022

Οι καλύτερες γαμήλιες φωτογραφίες του 2021 για να εμπνευστείς

RSVP ή ελληνιστί: Τι να κάνεις για να σου απαντήσουν οι καλεσμένοι σου αν θα έρθουν

Ένας υπέροχος χειμωνιάτικος γάμος στην επαρχία

Η διακόσμηση του σπιτιού σου ακριβώς όπως την φαντάζεσαι


Τα πιο δημοφιλή άρθρα: 


Παντρεύεσαι με θρησκευτικό γάμο; Μάθε για όλα τα δικαιολογητικά εδώ.

Τα έξοδα των κουμπάρων στο γάμο 

Τι να ΜΗΝ κάνεις την ημέρα του γάμου σας 

Τάισε τους καλεσμένους σου βρώμικο!

5 τρόποι για να κάνεις τον πιο ρομαντικό γάμο


Κοινοποιήση άρθρου:

Παρόμοια άρθρα

Φόρτωση...