Αρχική / Blog
Είναι τελικά ο Πολιτικός Γάμος και Οικονομικός Γάμος;

Είναι τελικά ο Πολιτικός Γάμος και Οικονομικός Γάμος;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον Πολιτικό Γάμο θα τα βρεις εδώ

Ο Πολιτικός Γάμος έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Ενώ τις αμέσως προηγούμενες δεκαετίες σπάνια άκουγες για την τέλεση ενός Πολιτικού Γάμου, πλέον όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να ενώσουν τα δεσμά τους στο Δημαρχείο. Πιο γρήγορος; Πιο άμεσος; Πιο οικονομικός; Μπορεί και όλα τα παραπάνω.

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς για να ολοκληρώσεις το δικό σου Πολιτικό Γάμο.

Τα δικαιολογητικά


Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσεις ώστε να μπορέσεις να παντρευτείς με Πολιτικό Γάμο στην Ελλάδα είναι τα εξής:

1. Κοινή Αίτηση των μελλόνυμφων (χορηγείται από τον εκάστοτε Δήμο).

2. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 που θα βεβαιώνεται πως δεν υπάρχει κώλυμα για την τέλεση του γάμου βάσει του Αστικού Κώδικα. 

Υπόδειγμα:

Α) Δεν έχω κώλυμα για γάμο από τα αναφερόμενα στα άρθρα 1350, 1351, 1352, 1354,1356, 1357, 1360,1362, 1365 του Α.Κ. και τελώ τον 1ο γάμο με τον/την _____ .

Β) Είμαι κάτοικος του Δήμου _____ και επί της ανωτέρω διευθύνσεως.

3. Απλή Φωτοτυπία ταυτότητας.

4. Αντίγραφο ή απόσπασμα Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης ή από το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών για γεννημένους στο εξωτερικό.

5. Για τους ανήλικους κάτω των 18 ετών χρειάζεται δικαστική απόφαση.

6. Δημοσίευση του γάμου σε ημερήσια εφημερίδα (κυκλοφορίας στον ίδιο Νομό) και προσκόμιση ολόκληρης της εφημερίδας στην υπηρεσία μας. Σε περίπτωση αλλοδαπού τα στοιχεία να αναγράφονται ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες. 

Το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 15€ και 65€ ανάλογα την εφημερίδα.

Επισήμανση: στην αναγγελία του γάμου δεν αναφέρεται η ημερομηνία τέλεσης.

7. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.

8. Για τους διαζευγμένους χρειάζεται η λύση του προηγούμενου γάμου από το ληξιαρχείο που εκδόθηκε.

Σε περίπτωση χηρείας θα πρέπει να προσκομίζεται η ληξιαρχική πράξη θανάτου του/της συζύγου.

9. Παράβολο χαρτοσήμου ή διπλότυπο είσπραξης των 15€ (ονομαστική αξία), πραγματική 18€ από την Εφορία.

10. Φωτοτυπία οποιουδήποτε αποδεικτικού (απόδειξη ΔΕΚΟ, εκκαθαριστικό εφορίας κλπ) όπου θα φαίνεται ως τόπος κατοικίας ο εκάστοτε Δήμος (οι λογαριασμοί να είναι πρόσφατοι και να αφορούν τον αιτούντα).

11. Παράβολο υπέρ του Δήμου.

Η πολιτική του κάθε Δήμου είναι διαφορετική. Οι συνήθεις τιμές κυμαίνονται από 50€ έως 150€ ενώ σε μερικούς Δήμους δεν υπάρχει χρέωση.

Πληροφορίες θα βρείτε στα αρμόδια γραφεία ή στο site των Δήμων.

12. Για την κατάθεση των Δικαιολογητικών και την παραλαβή της Άδειας Γάμου απαιτείται παράβολο 18€ από Δημόσιο Ταμείο. Η άδεια γάμου για κάθε μελλόνυμφο εκδίδεται από τον δήμο όπου έχει δηλωθεί η πιο πρόσφατη κατοικία του.

Δικαίωμα για έκδοση άδειας Πολιτικού Γάμου, έχουν οι αλλοδαποί που μένουν νόμιμα στην Ελλάδα, έστω και προσωρινά καθώς και οι πολιτικοί πρόσφυγες. Για τα λεπτομερή δικαιολογητικά σύμφωνα με το νόμο 1250/82, μπορούν να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με το αρμόδιο γραφείο του εκάστοτε Δήμου.

Τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά αλλοδαπών αρχών πρέπει να είναι πρωτότυπα (πρόσφατης έκδοσης) και επίσημα μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα από Έλληνα δικηγόρο ή από την Ελληνική Πρεσβεία στο εξωτερικό ή από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος ή συνημμένα με πολύγλωσσα τυποποιημένα έντυπα ως μεταφραστικά βοηθήματα για τις χώρες της Ε.Ε.. Για τις χώρες εκτός Ε.Ε. απαιτείται η επικύρωση με την σφραγίδα Apostille.

Αν θες να κάνεις τον γάμο σου ακόμα πιο εύκολο δες όλα τα εργαλεία που σου προσφέρει το Name The DayΒήματα γάμου, Προυπολογισμός, Λίστα καλεσμένων, Πλάνο τραπεζιών και πολλά άλλα


Κουράστηκες από το διάβασμα; Μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία του είδους.

Οι καλύτεροι wedding planners είναι εδώ για σένα.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα


Ο Πολιτικός Γάμος μπορεί να είναι μία απλά τυπική διαδικασία, μπορεί ωστόσο να ακολουθήσει όλο το εθιμοτυπικό γλέντι όπως συνηθίζεται στους περισσότερους Θρησκευτικούς Γάμους. Τι φόρεμα θα βάλεις; Θα προσλάβεις φωτογράφο; Θα καλέσεις τους στενούς φίλους ή και τα τριτοξάδερφα;  Θα κάνεις ένα ήσυχο τραπέζι στο σπίτι; Ένα τραπέζι σε κάποια ταβέρνα ή σε κάποιο εστιατόριο; Ή μήπως ένα party ή μία δεξίωση γάμου που όλοι θα θυμούνται; Το πως θα γιορτάσεις τον Γάμο σου (και τελικά το πόσο θα σου στοιχίσει) είναι στο χέρι σου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποια υπηρεσία ή επαγγελματία και να χρειαστείς θα τα βρεις εδώ