Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αποσαφηνίζει αρκετά πράγματα σχετικά με το τι ισχύει στις δεξιώσεις των γάμων και των βαφτίσεων. Η αλήθεια είναι ότι δεν αλλάζουν πολλά πράγματα απλά ορίζει ότι θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι εκτός από τα μπαρ και στις δεξιώσεις γάμου.
Όπως σας είχαμε ενημερώσει με παλαιότερα άρθρα μας, από 1η Ιουλίου το όριο των προσκεκλημένων σε γάμους και βαφτίσεις έχει αυξηθεί από τα 100 στα 300 άτομα. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, απλώς διευκρινίζεται ότι οι καλεσμένοι θα πρέπει να κάθονται και δεν επιτρέπεται καμία μορφή χορού.
Αν θες να κάνεις την προετοιμασία του γάμου σου ακόμα πιο εύκολη δες όλα τα εργαλεία που σου προσφέρει το Name The Day. Βήματα γάμου, Προυπολογισμός, Λίστα καλεσμένων, Πλάνο τραπεζιών και πολλά άλλα
Σημειώνεται βέβαια ότι στην πραγματικότητα τυπικά και στους γάμους, όπως και στην εστίαση, δεν είχαν επιτραπεί ποτέ όρθιοι καλεσμένοι ή ο χορός.
Αναλυτικά όλα τα μέτρα
Για τα κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ προβλέπεται:
Λειτουργία μόνο ανοικτών (υπαίθριων) κέντρων διασκέδασης, περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:
- 25% πληρότητα
- Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:
πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης (αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης), ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά.
Ισχύουν οι κάτωθι υγειονομικοί όροι:
- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
- Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι
- Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
- Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί, απόσταση 1,5 μέτρου
μέτρουγιακάθεεπόμενηδυάδασκαμπό
Πως θα είναι οι καλοκαιρινοί γάμοι μετά τα νέα μέτρα;
Όπως είχε ανακοινωθεί την Τετάρτη 09/06, αλλαγές είχαμε στον αριθμό ατόμων - καλεσμένων, στο ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και στο θέμα της μουσικής. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε στην ΕΡΤ1 και έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Αριθμός ατόμων - καλεσμένων
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο μας άρθρο στο blog του NametheDay, από την 1η Ιουλίου το όριο των ατόμων αυξάνεται σε 300 από 100 για τις δεξιώσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε “είναι αρκετό λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα”. Όσον αφορά τα τραπέζια, διευκρίνισε ότι θα μπορούν να κάθονται μέχρι 8 άτομα σε ένα τραπέζι/ροτόντα.
Ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας
Από το Σαββατο που μας πέρασε, η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρθηκε στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα. Όπως επιβεβαίωσε και ο κύριος Παπαθανάσης “δεν θα υπάρχει όριο όσον αφορά στο ωράριο κυκλοφορίας”.
Μουσική στους γάμους και χορός
Από τις 12/06 η μουσική επέστρεψε στους χώρους εστίασης αλλά και στις δεξιώσεις. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι επιστρέφει και ο χορός αφού θα επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι. Ο κ. Παπαθανάσης ξεκαθάρισε ότι “δεν θα υπάρχει περιορισμός στο εάν θα είναι με ορχήστρα ή όχι”.
«Γάμος χωρίς χορό θα μοιάζει με κηδεία»
«Γάμος με 300 άτομα, μουσική και χωρίς χορό; Στην Ελλάδα; Απορώ ποιος το σκέφτηκε» λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο κ. Χρήστος Παμπαλιάρης, ιδιοκτήτης κτήματος εκδηλώσεων και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων και Κέτερινγκ. Τελικά, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος είναι από αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, καθώς ουσιαστικά σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο δεν δούλεψε καθόλου στο όριο της δυναμικότητας του και κάποιοι επιχειρηματίες καθόλου, καθώς έκριναν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τα αυστηρά πρωτόκολλα λόγο πανδημίας.
«Όταν λοιπόν ανακοίνωσαν πριν μερικές μέρες ότι θα ανοίξουμε με 300 άτομα, με μουσική και χωρίς χορό, κάτι που το θεωρώ αστείο, πώς να λειτουργήσουμε; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή συσσωρευμένες εκδηλώσεις οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί, οι πελάτες άλλα είχαν κλείσει, άλλα βλέπουν μπροστά τους, άλλα άτομα είχαν κλείσει, άλλα βγαίνουν τώρα, και κάποιες εκδηλώσεις είχαν ακυρωθεί ή ακυρώνονται εντελώς. Υπάρχει, με λίγα λόγια, μία φοβερή αναστάτωση στο χώρο. Επιπλέον, ο περιορισμός των 100 ατόμων στην αρχή εμάς μας έκανε μεγάλη ζημιά και ήταν ένα άδικο μέτρο γιατί ένα εστιατόριο για παράδειγμα με ανοιχτό χώρο, θα μπορούσε να έχει άνετα 100 άτομα. Σε εμάς όμως δεν έδωσε το κράτος την άδεια».
Η απαγόρευση του χορού είναι ο μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας, όπως λένε οι επιχειρηματίες, γιατί ο καθένας στο γάμο του θέλει να διασκεδάσει. Πληρώνει για την εκδήλωση και θέλει να περάσει καλά αυτός και οι καλεσμένοι του. «Όταν κάποιος οργανώνει το γάμο του θέλει να γίνει όπως το φαντάζεται, θέλει να περάσει καλά θέλει να χορέψει» λέει ο κ. Παμπαλιάρης. «Με τους περιορισμούς που τέθηκαν για τη μουσική, όσοι είχαν κλείσει από μήνες τώρα ημερομηνία για το γάμο τους και πάλι τις μεταφέρουν ή τις ακυρώνουν και ζητούν πίσω τα χρήματά τους. Πολλοί συνάδελφοι έχουν ένα βουνό εξώδικα από πελάτες που ζητούν πίσω τα χρήματά τους.
Εκτός βέβαια από κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι ήδη έχουν ακυρώσει μία φορά το τραπέζι τους και δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να το ξανα-ακυρώσουν. Οπότε γίνονται κάποιες εκδηλώσεις με 100 άτομα και χωρίς μουσική. Εμείς ως επαγγελματίες μπαίνουμε μέσα με αυτά τα άτομα γιατί καταλαβαίνεις πως όταν ένας γάμος έχει κλείσει για 300 ή 400 άτομα και μετά γίνεται με 100 έχουμε πάρει ήδη την προκαταβολή, η οποία στην ουσία αντιστοιχεί με εξόφληση. Ενώ όταν έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις και μας είπαν ότι θα ανοίξουμε άρχισαν να χτυπάνε τα τηλέφωνα. Μετά όμως όταν είπαμε ότι θα υπάρχει μεν μουσική αλλά όχι χορός, οι πελάτες έκαναν και πάλι πίσω. Οι ακυρώσεις φτάνουν αυτή τη στιγμή περίπου στο 80%» καταλήγει ο κ. Παμπαλιάρης.
«Πώς να απαγορεύσεις στη μουσική; Μόνο μία κηδεία μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο» λέει ο κ. Καραμήτσος. «Εμείς προτείναμε να γίνονται self test σε όλους τους καλεσμένους αι διπλάσιες αποστάσεις από ότι στην εστίαση και δεν πήραμε καν μία απάντηση. Καλέσαμε την κυβέρνηση αλλά και ειδικούς λοιμωξιολόγους σε δημόσιο διάλογο και δεν φάνηκε κανένας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Η καλή σεζόν για το κτήματα είναι μετά το Πάσχα και μέχρι τα μέσα Ιουλίου γιατί ο Αύγουστος είναι σχεδόν νεκρός μήνας, τονίζει επίσης ο κ. Καραμήτσος. «Άρα δηλαδή πάμε καλώς εχόντων των πραγμάτων από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο για να δουλέψουμε».