Repondez, s’ il vous plait ή ελληνιστί: απάντα ψυχούλα μου αν θα έρθεις. Πως να υπενθυμίσεις –ευγενικά- στους καλεσμένους σου να απαντήσουν αν θα παρευρεθούν στο γάμο.
Η ώρα του γάμου πλησιάζει και έχεις ζητήσει από τους καλεσμένους σου, μέσω του προσκλητηρίου, να σου απαντήσουν εάν θα παρευρεθούν στο γάμο και το τραπέζι. Βλέπεις, έχεις να συμπληρώσεις τη Λίστα Καλεσμένων και στη συνέχεια να τους μοιράσεις στα Τραπέζια του Χώρου Δεξίωσης .
Έκλεισες την εκκλησία ή το δημαρχείο, έκλεισες το χώρο δεξίωσης, κανόνισες όλες (σχεδόν) τις λεπτομέρειες και επιτέλους παρέδωσες όλα τα προσκλητήρια στους καλεσμένους. Οι πρώτες απαντήσεις (RSVP) αρχίζουν να φτάνουν, εσύ απλά κάθεσαι στον καναπέ σου, κλείνεις τα μάτια και ονειρεύεσαι το μεγάλο πάρτυ.
Έλα όμως που ο καιρός περνάει και όλο και λιγότεροι καλεσμένοι σε παίρνουν για να σε ρωτήσουν λεπτομέρειες και να σε ενημερώσουν ότι θα παρευρεθούν στη μεγάλη σας στιγμή. Όμως η καταληκτική ημερομηνία φτάνει, οι περισσότεροι δε σας έχουν ενημερώσει και αρχίζεις να προβληματίζεσαι: Λες να το ξέχασαν; Λες να μην έρθουν; Μα καλά, δεν ξέρουν ότι πρέπει να ενημερώσω το χώρο του τραπεζιού; Πως μπορώ να τους το υπενθυμίσω; Ευγενικά όμως, μην το πάρουν κάπως…
Διαβάστε επίσης: “Handmade pictures” φτιαγμένες ειδικά για την ημέρα των ονείρων σας
Χαλάρωσε. Κανείς δε δεν προσπαθεί να σε σαμποτάρει. Μην ξεχνάς ότι και εσύ ως καλεσμένος σπάνια ενημέρωνες έγκαιρα τους μελλόνυμφους. Δυστυχώς η καθυστερημένη απάντηση RSVP σε γάμους είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση. Εδώ σου έχουμε μερικές ιδέες πως να ξεκινήσετε να συλλέγετε, με τρόπο, όλες τις απαντήσεις.
Μαζικά
Στείλτε ένα μαζικό e-mail ή ένα μαζικό sms ξεκινώντας έτσι: “Αγαπητέ καλεσμένε…” Η ομαδική αποστολή αφενός σας γλιτώνει χρόνο, αφετέρου κάνει τους καλεσμένους σας να νιώθουν ότι το μήνυμα δεν είναι προσωπικό και ότι δεν είναι οι μόνοι που δεν έχουν απαντήσει. Ίσως αισθανθούν λίγες τύψεις, μα θα προσπαθήσουν να σας απαντήσουν το αμεσότερο δυνατό.
Καλό θα είναι το μήνυμα να είναι σύντομο. Προσπάθησε ωστόσο να βάλεις και έναν χιουμοριστικό τόνο. Π.χ.: “Ενημέρωσέ μας σύντομα εάν θα παρευρεθείς. Αν δεν τα καταφέρεις θα πρέπει να υπολογίσω ποιος θα φάει και δεύτερο κομμάτι τούρτα (το κομμάτι σου!)”
Tip: Απόφυγε τις ομαδικές συνομιλίες σε Messenger, Viber ή WhatsApp. Βλέπεις αυτές κουράζουν εύκολα τον καλεσμένο.
Tip 2: Αν δεν ξέρεις πως να στείλεις μαζικό e-mail ή SMS μην διστάσεις να μας ρωτήσεις στα social media μας ή στο info@nametheday.gr
Αν θες να κάνεις την προετοιμασία του γάμου σου ακόμα πιο εύκολη δες όλα τα εργαλεία που σου προσφέρει το Name The Day. Βήματα γάμου, Προυπολογισμός, Λίστα καλεσμένων, Πλάνο τραπεζιών και πολλά άλλα
Με μεσάζοντες
Χώρισε τους καλεσμένους σου σε groups και βρες τους πιο κοινωνικούς ή πιο οργανωτικούς από αυτά. Διάλεξε τον ξάδελφο σου που γνωρίζει όλο το σόι για να συλλέξει τις απαντήσεις τους, την πιο δημοφιλή συμφοιτήτριά σου για να αναλάβει το παρεάκι της σχολής, τον προϊστάμενο σου για να οργανώσει τους συναδέλφους σου (όλο αυτός σου αναθέτει, ανάθεσε του κι εσύ κάτι 😝).
Με μόλις 10-20 επαφές θα έχεις βρει λύση στο πρόβλημά σου.
Η προσωπική επαφή
Μπορεί αυτή η μέθοδος να φαίνεται λίγο χρονοβόρα και κουραστική, ωστόσο θα εκτιμηθεί από τον καθένα.
Το να στείλεις προσωπικό μήνυμα, να καλέσεις ή ακόμα να κάνεις μία βιντεοκλήση σε κάθε καλεσμένο σου που δε σου έχει απαντήσει είναι άμεσο, ευγενικό και γλυκό. Κλείνοντας το τηλέφωνο, θα έχεις αφήσει σίγουρα τον καλεσμένο σου με χαμόγελο και εσύ θα ξέρεις εάν θα παρευρεθεί ή όχι.
Διαβάστε επίσης: Γάμος στην παραλία: Πως να διοργανώσεις το beach party που δε θα ξεχάσει κανείς
Η προσέγγιση “Χαλαρουίτα”
“Τι; Δε μου έχουν απαντήσει οι καλεσμένοι μου εάν θα έρθουν στο γάμο; Ε, οκ. Λογικά θα έρθουν. Κι αν δεν; Ε, οκ, να βγάλουν και κανά εύκολο μεροκάματο τα παιδιά του catering.”
Εάν είσαι ζεν τύπος, δεν υπάρχει λόγος να σκας. Βασικά ποτέ δεν υπάρχει λόγος να σκας. Όλα στο τέλος θα πάνε φίνα, και το ξέρεις αυτό.
Η “σκληρή” προσέγγιση
“Δε φτάνει που σε κάλεσα στο γάμο μου, δε μου απαντάς; Τώρα θα δεις.” Στέλνεις ένα μήνυμα (ομαδικό η προσωπικό) κοφτό, σαφές, απότομο. Σε μορφή τελεσίγραφου.
“Ενημέρωσε μας εάν θα παρευρεθείς στο γάμο μας. Έχεις ακόμα δύο (2) ημέρες. Όσοι δε μας απαντήσετε, αυτομάτως αφαιρείστε από τη λίστα.” Και καθάρισες. Μπορεί με καμιά πενηνταριά λιγότερους παρευρισκόμενους, αλλά τι σε νοιάζει; Εσύ το γάμο σου θα τον κάνεις μια χαρά (και ωραία θα περάσετε και δεν χαλάς την διάθεσή σου).
Ο high tech τρόπος
Ο πιο εύκολος, γρήγορος και ασφαλής τρόπος είναι το Wedding Website. Μία σελίδα, ένα online προσκλητήριο αποκλειστικά για τον γάμο σου. Εκεί μέσα έχεις ένα RSVP σχετικά με το αν θα παρευρεθούν οι καλεσμένοι σου στην τελετή ή/και στην δεξίωση. Έτσι ξέρεις από την πρώτη στιγμή ποιος θα έρθει και ποιος όχι.
Εμείς εδώ στο Name The Day μπορούμε να φτιάξουμε το wedding website για τον γάμο σου. Αρκεί να επικοινωνήσεις μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα που θα βρεις εδώ.