Αρχική / Blog
Κρητικός Γάμος: όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να μη γίνεις καζίκι*

Κρητικός Γάμος: όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να μη γίνεις καζίκι*

*καζίκι: τάπα τση μεθιάς απ’ τις κούπες

Είσαι επιτέλους καλεσμένος σε κρητικό γάμο και η ώρα να ταξιδέψεις στην Κρήτη πλησιάζει, αλλά προβληματίζεσαι επειδή όσα ξέρεις για τη μεγαλόνησο είναι όσα σου έμαθε η Νεράιδα και το Παλικάρι;


Μην ανησυχείς μπλιο! Επαέ σου έχουμε τα SOS του κρητικού γάμου.

Διαβάστε επίσης: Πως θα είναι οι καλοκαιρινοί γάμοι μετά τα νέα μέτρα;


Ο πρόγραμος

Ως όφειλες στον εαυτό σου κατέβηκες στην Κρήτη αρκετά νωρίτερα από τον γάμο. Και καλά έκανες. Να μη χαρείς τις παραλίες του νησιού; Έλα όμως που δυο-τρεις ημέρες πριν το γάμο (ή ακόμα και την προηγούμενη) σε καλεί ο γαμπρός ή η νύφη σπίτι. Πας και τι να δεις; Εκατό άτομα να τρώνε, να πίνουνε και να γλεντάνε. Όχι δεν ξέχασες την ημερομηνία του γάμου, μην μπερδεύεσαι. Είσαι στον πρόγαμο. Φίλοι καρδιακοί και συγγενείς κάνουν ένα τελευταίο γλέντι πριν το γάμο. Κάτι σαν το κρητικό μπάτσελορ. Απόλαυσε την κρητική φιλοξενία και μην παραξενευτείς με τα κανίσκια* που θα παρελαύνουν. 

*Κανίσκι: το αρνί που προσφέρεται από φίλους ως γαμήλιο δώρο. Λογικά ή θα το γευτείς στον πρόγαμο ή στο γάμο.

Διαβάστε επίσης: “Handmade pictures” φτιαγμένες ειδικά για την ημέρα των ονείρων σας


Η ώρα του γάμου

Φτάνει η ώρα του γάμου και η νύφη ετοιμάζεται. Βγαίνει από το σπίτι της και ξεκινάνε τα όργανα. Μα φυσικά τα έγχορδα (η λύρα ή το βιολί, το λαούτο), μην ξαφνιαστείς όμως αν συνοδεύσουν και κρουστά (μπαλοθιές).  Φυσικά δεν επικροτούμε τις μπαλοθιές, αλλά να είσαι έτοιμος. 

Τα όργανα θα συνοδεύσουν τη νύφη μέχρι την εκκλησία. Μουσικοί βέβαια μπορεί να παίζουν και στο σπίτι του γαμπρού. Οι άνδρες φίλοι του γαμπρού μπορείτε να φοράτε λευκό σαρίκι, περασμένο στους ώμους σας. 


Αν θες να κάνεις την προετοιμασία του γάμου σου ακόμα πιο εύκολη δες όλα τα εργαλεία που σου προσφέρει το Name The DayΒήματα γάμου, Προυπολογισμός, Λίστα καλεσμένων, Πλάνο τραπεζιών και πολλά άλλα


Η ώρα για το γλέντι

Το μυστήριο τελείωσε και κατευθύνεστε προς το κέντρο δεξίωσης.  Μην παραξενευτείς με το πλήθος των ατόμων. Άλλωστε μόνο στον πρόγαμο είδες καμιά εκατοσταριά. 

Στο τραπέζι θα σε περιμένουν η κουλούρα (επτάζυμο παραδοσιακό ψωμί γάμου), ξεροτήγανα, γραβιέρα με μέλι (💯), και φυσικά τσικουδιά ή ρακή (η ονομασία είναι ανάλογα της περιοχής του γάμου – περίμενε έναν ντόπιο να δεις πως τη λέει και ακολούθα).


Οι χοροί που θα δεις (και θα χορέψεις) 

Το ζευγάρι φτάνει στο κέντρο και ο χορός ξεκινάει! Η είσοδος συνήθως γίνεται με σούστα. Νύφη και γαμπρός στροβιλίζονται ρυθμικά στις δοξαριές της λύρας και τους παρακολουθείς μαγεμένος. Στη συνέχεια ο συρτός. Μάθε τα βήματα με τη βοήθεια κάποιου ντόπιου (μιας που παρατηρούνται μικροδιαφορές ανάλογα την επαρχία) και χόρεψε και εσύ τη νύφη. 


Ενδέχεται να δεις χαρτούρα (φιλοδωρήματα) στους μουσικούς. Μην σε παραξενέψει. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, μέρος ή ακόμα και όλη η πληρωμή των μουσικών προερχόταν από τα φιλοδωρήματα.

Διαβάστε επίσης: Γάμος στην παραλία: Πως να διοργανώσεις το beach party που δε θα ξεχάσει κανείς


Η ώρα για το πιλάφι (και όχι γαμοπίλαφο) 

Χόρεψες, έφαγες, ήπιες δυνατά κρασιά (απόφυγε τις κούπες αν δεν είσαι σίγουρος – δεν είναι ντροπή, κάθε άλλο), ήρθε η ώρα που περίμενες. Μα φυσικά το πιλάφι!  Είτε σου αρέσει το βραστό κρέας είτε όχι, το πιλάφι είναι must.

Tip: Μην το πεις γαμοπίλαφο. Πες το πιλάφι (και κόλλα ένα ακόμα ντοπιόσημο).


Εάν αποδειχτείς γερό ποτήρι, αντέξεις μέχρι τέλους και -περιέργως- πεινάς ακόμα, μπορεί να σταθείς τυχερός και να γευτείς τις μακαρούνες. Μακαρόνια βρασμένα στο ζωμό κρέατος, με τριμμένο ντόπιο τυρί είναι το πιάτο που θα σε βοηθήσει να επανακτήσεις τις δυνάμεις σου και γιατί όχι, να ρίξεις έναν ακόμα χορό. 


Δεν τέλειωσε ακόμα

Σκέφτεσαι να ξεκουραστείς; Καιρός για το δώρο. Σύνηθες είναι το φαινόμενο του δίσκου  ή της βούργιας (ή βουργιάλι: μάλλινη, πλεκτή τσάντα) όπου οι καλεσμένοι χαιρετώντας τους νεόνυμφους αφήνουν το “χάρισμα” (φακελάκι) και μία ευχή.  Καθώς οι καλεσμένοι αρχίζουν να αποχωρούν και οι μουσικοί κατεβαίνουν από την πίστα, έχουν μείνει οι λίγοι και καλοί. Ένα ριζίτικο, μία γαμήλια μαντινάδα για το ζεύγος είναι το επιστέγασμα της βραδιάς. 

Αν ήδη ταξίδεψες νοερά, αν ήδη κοιτάς εισιτήρια ή αν ακόμα έβαλες μια παγωμένη τσικουδιά, εβίβα και στις χαρές σας!

Κάνε εγγραφή στο newsletter του NametheDay για να σου έρχονται στο email σου ιδέες, νέα, προτάσεις και ότι άλλο αφορά τον γάμο.


Διαβάστε επίσης:


Πως θα είναι οι καλοκαιρινοί γάμοι μετά τα νέα μέτρα;

Τα νυφικά φορέματα του 2021

Ιδέες για μπάτσελορ στα χρόνια του κορωνοϊού

“Handmade pictures” φτιαγμένες ειδικά για την ημέρα των ονείρων σας


Τα πιο δημοφιλή άρθρα: 


Παντρεύεσαι με θρησκευτικό γάμο; Μάθε για όλα τα δικαιολογητικά εδώ.

Γάμος στην παραλία: Πως να διοργανώσεις το beach party που δε θα ξεχάσει κανείς

Τα έξοδα των κουμπάρων στο γάμο

5 τρόποι για να κάνεις τον πιο ρομαντικό γάμο

Κοινοποιήση άρθρου:

Προτεινόμενοι επαγγελματίες

Φόρτωση...

Παρόμοια άρθρα

Φόρτωση...