Αρχική / Blog
«Γάμος χωρίς χορό θα μοιάζει με κηδεία»

«Γάμος χωρίς χορό θα μοιάζει με κηδεία»

«Γάμος με 300 άτομα, μουσική και χωρίς χορό; Στην Ελλάδα; Απορώ ποιος το σκέφτηκε» λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο κ. Χρήστος Παμπαλιάρης, ιδιοκτήτης κτήματος εκδηλώσεων και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων και Κέτερινγκ. Τελικά, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος είναι από αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, καθώς ουσιαστικά σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο δεν δούλεψε καθόλου στο όριο της δυναμικότητας του και κάποιοι επιχειρηματίες καθόλου, καθώς έκριναν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τα αυστηρά πρωτόκολλα λόγο πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Πως θα είναι οι καλοκαιρινοί γάμοι μετά τα νέα μέτρα;


Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 500 κτήματα αλλά από πίσω υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία υπηρεσιών και υποστήριξης, από catering, εργαζόμενους σε κουζίνες, σέρβις, μουσικοί, ασφάλεια κτλ που σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς δουλειά. «Η σεζόν αυτή τη στιγμή έχει πάει πίσω γιατί η κυβέρνηση άργησε να βγάλει ανακοινώσεις για εμάς. Ο γάμος είναι μία διαδικασία που θέλει χρόνο και πρέπει να κλείσει 2, 3 ή και 5 μήνες νωρίτερα», λέει στο CNN Greece o κ. Κώστας Καραμήτσος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων και Κέτερινγκ.


«Όταν λοιπόν ανακοίνωσαν πριν μερικές μέρες ότι θα ανοίξουμε με 300 άτομα, με μουσική και χωρίς χορό, κάτι που το θεωρώ αστείο, πώς να λειτουργήσουμε; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή συσσωρευμένες εκδηλώσεις οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί, οι πελάτες άλλα είχαν κλείσει, άλλα βλέπουν μπροστά τους, άλλα άτομα είχαν κλείσει, άλλα βγαίνουν τώρα, και κάποιες εκδηλώσεις είχαν ακυρωθεί ή ακυρώνονται εντελώς. Υπάρχει, με λίγα λόγια, μία φοβερή αναστάτωση στο χώρο. Επιπλέον, ο περιορισμός των 100 ατόμων στην αρχή εμάς μας έκανε μεγάλη ζημιά και ήταν ένα άδικο μέτρο γιατί ένα εστιατόριο για παράδειγμα με ανοιχτό χώρο, θα μπορούσε να έχει άνετα 100 άτομα. Σε εμάς όμως δεν έδωσε το κράτος την άδεια».

Διαβάστε επίσης: “Handmade pictures” φτιαγμένες ειδικά για την ημέρα των ονείρων σας


Η απαγόρευση του χορού είναι ο μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας, όπως λένε οι επιχειρηματίες, γιατί ο καθένας στο γάμο του θέλει να διασκεδάσει. Πληρώνει για την εκδήλωση και θέλει να περάσει καλά αυτός και οι καλεσμένοι του. «Όταν κάποιος οργανώνει το γάμο του θέλει να γίνει όπως το φαντάζεται, θέλει να περάσει καλά θέλει να χορέψει» λέει ο κ. Παμπαλιάρης. «Με τους περιορισμούς που τέθηκαν για τη μουσική, όσοι είχαν κλείσει από μήνες τώρα ημερομηνία για το γάμο τους και πάλι τις μεταφέρουν ή τις ακυρώνουν και ζητούν πίσω τα χρήματά τους. Πολλοί συνάδελφοι έχουν ένα βουνό εξώδικα από πελάτες που ζητούν πίσω τα χρήματά τους.

Εκτός βέβαια από κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι ήδη έχουν ακυρώσει μία φορά το τραπέζι τους και δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να το ξανα-ακυρώσουν. Οπότε γίνονται κάποιες εκδηλώσεις με 100 άτομα και χωρίς μουσική. Εμείς ως επαγγελματίες μπαίνουμε μέσα με αυτά τα άτομα γιατί καταλαβαίνεις πως όταν ένας γάμος έχει κλείσει για 300 ή 400 άτομα και μετά γίνεται με 100 έχουμε πάρει ήδη την προκαταβολή, η οποία στην ουσία αντιστοιχεί με εξόφληση. Ενώ όταν έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις και μας είπαν ότι θα ανοίξουμε άρχισαν να χτυπάνε τα τηλέφωνα. Μετά όμως όταν είπαμε ότι θα υπάρχει μεν μουσική αλλά όχι χορός, οι πελάτες έκαναν και πάλι πίσω. Οι ακυρώσεις φτάνουν αυτή τη στιγμή περίπου στο 80%» καταλήγει ο κ. Παμπαλιάρης.

«Πώς να απαγορεύσεις στη μουσική; Μόνο μία κηδεία μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο» λέει ο κ. Καραμήτσος. «Εμείς προτείναμε να γίνονται self test σε όλους τους καλεσμένους αι διπλάσιες αποστάσεις από ότι στην εστίαση και δεν πήραμε καν μία απάντηση. Καλέσαμε την κυβέρνηση αλλά και ειδικούς λοιμωξιολόγους σε δημόσιο διάλογο και δεν φάνηκε κανένας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Η καλή σεζόν για το κτήματα είναι μετά το Πάσχα και μέχρι τα μέσα Ιουλίου γιατί ο Αύγουστος είναι σχεδόν νεκρός μήνας, τονίζει επίσης ο κ. Καραμήτσος. «Άρα δηλαδή πάμε καλώς εχόντων των πραγμάτων από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο για να δουλέψουμε».

Αν θες να κάνεις την προετοιμασία του γάμου σου ακόμα πιο εύκολη δες όλα τα εργαλεία που σου προσφέρει το Name The DayΒήματα γάμου, Προυπολογισμός, Λίστα καλεσμένων, Πλάνο τραπεζιών και πολλά άλλα